شنبلیله یا شنبلید یک گیاه یکساله با گلهای سفید و دانههای سفت، زردفام- قهوهای، زاویهدار و متعلق به خانواده باقلائیان ( Fabacecae یا Fabaceae) است. ارتفاع آن به 60-30 سانتیمتر میرسد. برگهای آن سه بخشی، دندانهای و تخممرغی شکل و به رنگ خاکستری- سبز هستند. هر یک از غلافهای شمشیری شکل نازک آن حاوی 20-10 دانه است. دانههای شنبلیله کوچک و طول آنها 5 میلیمتر است.
این محصول یکی دیگر از دمنوشهای ترکیبی نیوشاست که از سال 1397 به جمع محصولات اضافه شده است. این محصول متشکل از برگ گزنه جمعآوری شده از طبیعت، بذر شنبلیله و بذر گشنیز است که با فرمولاسیونی اختصاصی در هم آمیخته شدهاند و بخاطر وجود گزنه طعمی نسبتاً تلخ دارد.
بومی بخشهای جنوبی اروپا و غربی آسیا است و طبق نظر برخی کارشناسها و محققها، این گیاه ابتدا بومی ایران بوده است و سپس به سایر نواحی منتقل شد. شنبلیله به طور گستردهای در هند، چین، آفریقا، الجزایر، عربستان صعودی، پاکستان، مصر، ترکیه، اکراین، اسپانیا و ایتالیا پرورش داده میشود.
توزیع گسترده کشت شنبلیله در دنیا، از مشخصهی انطباق آن با شرایط آب وهوایی و محیطهای رشد گوناگون است؛ ممکن است که شبهای سردتر بر محتوای ساپوژنین (ساپونینهای استروئیدی) دانه شنبلیله اثر مفید داشته باشد.
در کتب سنتی به اسم حلبه معروف میباشد. در فرانسه به آن Trigonelle میگویند. نام این گیاه از کلمه یونانی Trigonou، به معنای مثلث، به دلیل مثلثی بودن شکل برگچهها و «foenum-graecum» به معنای «hay Greek» یا علف یونانی به دلیل کاربردهای فراوان آن در یونان باستان،گرفته شده است.
- اولین کاربرد ثبت شده شنبلیله بر روی یک پاپیروس مصری باستانی است که تاریخ آن به 1500 سال پیش از مسیح برمیگردد. دانههای شنبلیله به طور متداول در پخت و پز استفاده میشود.
- گیاه شنبلیله قرنها به عنوان یک ادویه آشپزی در کشورهای اروپایی استفاده شده است و در هند، پاکستان، بنگلادش و سایر کشورهای آسیایی یک جزء محبوب در پودرهای کاری، ترشیها و مخلوط ادویهها است.
- امروزه دانه ها یا عصاره شنبلیله در محصولات نانوایی، محصولات لبنی یخزده، محصولات گوشتی، چاشنیها، آبنبات، پودینگ های ژلاتین و نوشیدنیهای غیرالکلی استفاده میشوند.
- دانههای شنبلیله حاوی پیشسازهای هورمون هستند که تولید شیر را افزایش می دهند. برخی دانشمندان معتقدند که این اثر امکانپذیر است چراکه بافت سینهها غدد عرقی هستند که تغییر شکل دادهاند و شنبلیله تولید عرق را تحریک میکند.
طریقه تهیه و مصرف دمنوش شنبلیله و گزنه و گشنیز:
admin –
بیبیسبیسبسیبیسبب